Creative Institute Detmold

Mixed use university building
Client: Technical University OWL
since 2019

Project manager: Schröder Ingenieure, Mainz
Structural engineer (conception): Pirmin Jung Deutschland
Structural engineer: Prinz& Pott, Bielefeld
HVAC: Nolting, Kalletal
Electric engineer: Schröder & Partner, Bielefeld
Acoustics: OSJ Ingenieure, Hamburg

Team: Sebastian Nordmeyer, Lorenza D'Orazio

The elongated building marks the wetstern entrance to the city on Bielefelder Strasse. The plan with two lateral cores offers a maximum of open space, which can be subdevided freely. Through their rounded corners, the cores are articulated as special elements. They are separated from the central tract with offices and labs by means of small loggias. The meeting points in the cores are the communicative centers of the building.

The structure is designed as an ecologic, state-of-the-art wood/concrete composite construction. The main façades are structured horizontally, whereas the lateral cores feature a pattern of small square windows. Only the main entrance and a lange Window addressing the city entrance deviate from this. Façades are clad in wood in order to make the wooden structure and thus the sustainable character of the building perceivable from outside.

DE