Day Care Center Regensburg Quarter Nuremberg

Construction of a day-care center with a crèche (2 groups), kindergarten (2 groups) and a family center

Restricted competition 2016, 1st price
Building planning and realization 2021-2024, start of construction 10/2022
Commissioned: HOAI §34 LPh 1-5

Client: SW Nürnberg
Project manager: GCA Nürnberg
Tenders and site supervision: Anton Graf, Nürnberg
Landscape architects: Freiraumplanung Mrachacz, Nürnberg
Structural engineer: Ingenieurbüro Welker, Herzogenaurach
HVAC: Kaiser-Amm, Forchheim
Fire Consultant: Ingenieurbüro Teucke, Nürnberg
Building Physics: Basic, Gundelsheim
Kitchen planning: Tarnofsky & Kirmeier, Neuburg am Inn

Team: Armin Behles, Jasper Jochimsen, Lorenza D´Orazio, Maria Savignano, Bela Schwier

As part of the new residential quarter on Regensburger Strasse, the Siedlungswerk Nüremberg is also building a daycare and family center that will be operated by the city of Nuremberg.

Located on the central square in the heart of the quarter, the day-care center mediates between the new 4-5-storey buildings and the listed terraced houses from the Nazi era in the east. The two-storey, elongated structure forms a raised "head" on the square. Between the daycare center and the existing buildings there is a garden with two protected oaks. One of them is located directly in front of the facade of the new building. In order not to damage the root body, a recess in the form of a loggia is formed on the ground floor. In favor of the treetop, the structure recedes on the upper floor and thus forms an outside terrace.The garden is reached via an outside staircase at the "tail" of the structure.

The main entrance is on the Quartiersplatz. The central, open staircase connects the two levels of the entrance hall. The kindergarten rooms are on the ground floor, the crèche rooms above. All group rooms are oriented to the south-east, to the garden. The multi-purpose room above the family center can also be used for events. Deliveries and disposal take place via the service entrance on the north-east end.

The day-care center continues and varies the facade principles established for the entire quarter. The plastered perforated facades are more diverse and massive towards the alleys, the courtyard facade is calmer and more filigree.

In order to speed up the construction process, hollow core slabs of prestressed concrete and prefabricated walls are used.

DE