Regensburg Quarter Nuremberg

Urban design for a new neighborhood between Regensburger Straße and Frankenstadion rail station comprising 400 flats, commercial and social institutions and integrating listed residential buildings from the Nazi era

Restricted competition 2016, 1st prize

Client:
SW Nürnberg GmbH

Project manager: GCA Nuremberg
Landscape architects: Topos, Berlin
Tenders and site supervision: gapp, Munich
Structural engineer: Peters Schüßler Sperr, Nuremberg
HVAC: Ingenieurbüro Koppe, Nuremberg
Fire Consultant: Teuke Ingenieurbüro, Nuremberg
Building Physics: Basic, Gundelsheim
Infrastructure: Gauff Engineering, Nuremberg

Mitarbeit: Armin Behles (PL), Jenny Dittrich, Cornelius Oswald, Iva Kocheva, Mathias Wünsche, Dominik Müller, Fabian Scholtz, Sebastian Nordmeyer

The new neighborhood is situated between the Reichswald forest and the former Reichsparteitag site. In response to traffic noise, it features a largely closed perimeter development surrounded by a forest-like belt. Inside the perimeter the buildings as well as the courtyards are of smaller scale. Shops and social facilities are grouped around a central square. A group of listed houses is integrated into the new structure. Coming from the east a small high-rise at Regensburger Straße marks the entrance to the city of Nuremberg.
Kinks in plan and a stepped development of the building heights underline the theme of individual "town houses".
Two buildings containing a parking garage and offices provide noise protection against the railway tracks.

DE